Možná si doma kávu nejvíc vychutnáte ve svém oblíbeném, bezmála půllitrovém hrnku po babičce. A je to tak v pořádku. Koneckonců jde hlavně o obsah. Nicméně v každé dobré restauraci by se servírování nápojů mělo řídit určitými pravidly, jejichž znalost se může hodit nám všem. Třeba když takhle v neděli po ránu zatoužíme po opravdu stylové snídani. Nebo se prostě chceme blýsknout před návštěvou.
V čem tedy správně podávat espresso, jaký šálek použít na capuccino a jaký na café latte? A v čem se vlastně tyto nápoje liší?
Absolutní základ, ze kterého vychází celá řada dalších nápojů. Espresso má objem cca 30 ml, vyrábí se ve vysokotlakém kávovaru ze 7 g kávy pod tlakem 9 barů. Doba extrakce je zhruba 30 vteřin. Na espresso se standardně používají šálky o objemu 60–90 ml.
Miniaturní silná káva, se kterou se setkáte hlavně na jihu Itálie. Má objem kolem 20 ml, čehož se obvykle docílí zkrácením doby extrakce. Na ristretto se používají stejné šálky jako na espresso, tedy 60 – 90 ml.
Pokud vám klasické espresso nestačí ani co do objemu, ani co do síly, objednejte si espresso doppio. Vyrábí se z dvojité dávky kávy a dvojnásobného množství vody. Ve výsledku tak dostanete 60 ml nápoje. I na něj můžete použít klasické šálky na espresso, častěji se ale espresso doppio podává v o něco větším šálku (100 – 150 ml).
Vložíte-li do espressa lžičku mléčné pěny, proměníte ho v espresso macchiato (vyslovováno makjáto). I to vám přinesou v šálku o objemu 60-90 ml. Někteří současní baristé vám ovšem tento šálek doplní mikropěnou až po okraj a někdy i ozdobí tzv. latte artem (obrázkem na pěně).
Jak už sám italský název napovídá, jde o prodloužené espresso. Stejná dávka kávy (7 g), ale dvojnásobné množství vody (60 ml). Nejšetrnějším způsobem, jak lungo připravit, je udělat klasické espresso a dolít ho horkou vodou. Můžete také dostat horkou vodu samostatně v konvičce a dolít si podle vlastního uvážení. Lungo se podává ve větších šálcích (150 – 180 ml).
Káva založená na stejném principu jako lungo, ovšem ředí se ještě víc – obvykle v poměru 1:5 ve prospěch vody. Pro americano bude ideální šálek o objemu 180 ml.
Capuccino si u nás získalo velkou oblibu díky své jemné chuti a krémové pěně. Základem je klasické espresso (30 ml) a relativně velké množství teplého mléka. Šálek na capuccino by měl mít objem 150-180 ml.
Nedílná součást dnešních kaváren, která láká hlavně ženy. S podobným složením jako capuccino, ovšem mléka je tu podstatně víc (a pěny naopak méně). Při přípravě café latte se mlékem opravdu nešetří a hodí se na něj proto větší šálky s objemem přes 250 ml.
Velmi efektní variantou café latte je tzv. latte macchiato, kdy se začíná teplým mlékem našlehaným do mikropěny. Teprve na něj se nalije espresso. Obvykle tak vzniknou 3 barevně oddělené vrstvy, které nejvíc vyniknou ve vysoké sklenici.
Pokud chcete, aby mělo vaše servírování kávy opravdovou úroveň, máme pro vás ještě pár tipů navíc. Vždy používejte porcelán, protože ten vodí teplo podstatně lépe než keramika. Šálek by měl být kónického tvaru a nahřátý – tak dostanete z chuti i z aroma to nejlepší. A nezapomeňte také na podšálek. Tradiční „kapucínek“ nahraďte raději maličkou konvičkou neboli mlékovkou s teplým mlékem. Přidat můžete i sklenku vody, aby si vaši hosté mohli před napitím propláchnout chuťové pohárky a kávu si tak vychutnat na 100 %.
V našem e-shopu najdete široký výběr kvalitních šálků a hrnků.